fredag 2 april 2010

Nötigt lantbröd på födelsedagen


Här kommer en födelsedagspresent till Monica som missade att bli ett aprilskämt med en dag, till skillnad från min dotter som prickade dagen!
Bröd blir sällan snyggt på bild, så dagen till ära får det bli en bild på Monica när hon njuter av en tur på Rhen.

Det här brödet kan man improvisera lite hur man vill med mjölsorter, frön och nötter. Originalreceptet är utan nötter och med rågsikt och vetemjöl. Det här är varianten jag gjorde sist med Coop Änglamarks nöt- frömix.

Franskt lantbröd med nötter
Dag 1
25 g jäst
2 dl vatten
2 dl vetemjöl special med fullkorn

Blanda och låt stå övertäckt minst 6 timmar

Dag 2
3 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja
1 dl havregryn
1,5 dl nöt- frömix
1 l vetemjöl special med fullkorn.

Blanda alla ingredienserna med fördegen, men spar 1 dl av mjölet till utbakningen. Arbeta degen rejält i maskin eller för hand. Låt den jäsa 30 minuter.
Dela degen i två delar och forma två små limpor eller två runda bröd. Låt jäsa 45 minuter.
Grädda på nedersta falsen 25 - 30 minuter i 225 grader.

I morse provade jag att rosta det här brödet och det blev farligt gott. Alldeles för lätt att det slinker ner en extramacka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar