tisdag 30 mars 2010

Annorlunda påskägg



Ha, ha, jag måste verkligen gå en kurs i att ta matfoton! Äggen ser ju ut som ankägg, minst! Sanningen är att de står på en liten assiette, som jag tycker är så snygg, men det blev ju helt fel proportioner. Tillråga på allt hade jag lagt en liten smörgåsgaffel bredvid, och det blev ju inte äggen mindre av. Sen kapsejsade de fem minuter senare. Hattarna gled sakta men säkert av. Det kan man ju i och för sig lösa med en tandpetare, kanske med en liten flagga där det står glad påsk!

Ägg i laxrock med wasabimayo under hatten 4 personer
4 ägg, kokade 6 minuter
4 små skivor gravad eller rökt lax
1 msk majonäs
1 msk grekisk eller turkisk yoghurt
2-3 cm wasabipasta, eller mer..
lite finhackad dill

Blanda ingredienserna till mayon. Smaka dig fram till rätt styrka.
Skala äggen och skär av en liten bit av tjockänden så att de kan stå upp. Linda en laxskiva runt varje ägg. Skär av toppen på ägget, klicka på mayon och sätt tillbaka "hatten" på ägget. Fäst eventuellt med en tandpetare.
Enklare att göra än att fota!

Nästa rätt står i alla fall stilla medan man förevigar den. Egentligen en sensommarrätt eftersom den innehåller bondbönor, men nu brukar man kunna få tag på frysta bondbönor i affärer som säljer "invandrad" mat. Som Damas Livs i Ludvika.
Bondbönorna är så vackert vårgröna och passar smakmässigt bra med med både lamm och lax och annat gott på påskbordet. Eller som på bilden med italienska charkuterier för i Italien kan du få den här frittatan som en antipasto.

Bondbönsfrittata med salvia 4 personer som antipasti
3 dl bondbönor, skalade
1 näve salviablad
2 msk smör
4 ägg
2 msk vatten
1 dl riven pecorino eller parmesan
salt och peppar, försiktigt med saltet, osten ger en hel del sälta

Vispa ihop ägg, vatten, ost, salt och peppar. Skala bondbönorna en gång till om de inte är väldigt späda. Låt smöret bli lätt brynt i en stekpanna och fritera salviabladen hastigt så de blir spröda men inte brända. Ta upp dem och lägg åt sidan så länge. Nu har smöret fått en underbar smak av salvian! Häll äggsmeten i stekpannan och strö över bondbönorna. Rör ner dem lite i smeten så de fördelar sig rättvist. Stek frittatan tills den stelnat på ytan. Strö över salviabladen och servera genast. Man kan äta den ljummen eller kall också, med då missar man de frasiga salviabladen som är så goda.

GLAD PÅSK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar