torsdag 28 januari 2010

En soppa gör ingen måltid!

Nej, det måste till något mer. Nu är ni flera som hört av er (och det är så himla kul!) och tänker laga kycklingminestrone till helgen. Gör dubbel sats och frys in för allt i världen, gärna i enportionsstorlek, så går det snabbare att tina om ni är fler som ska äta den senare. Men frys inte peston, det blir inte bra. Den står sig ca en vecka i kylen, gärna med lite extra olivolja på ytan.
Åter till soppan. Den behöver ett gott bröd och då är det här väldigt gott till.


Valnötsbaguetter 4st

25 g jäst
5 dl vatten, fingerljummet
1 msk salt
1 tsk honung
100 g valnötter
ca 13 dl vetemjöl special med fullkorn

Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt honung, valnötter olja och salt. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig, ganska lös deg. Knåda i minst 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt degen jäsa under duk ca 30 minuter. Vänd upp den på mjölat bord. Knåda inte degen utan dela den bara i fyra delar. Drag ut och snurra bitarna till vridna baguetter som du flyttar över till bakpappersklädd plåt. Pudra över lite mjöl och låt jäsa 40 minuter.
Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Sen någonting gott efteråt!
Jag funderade länge på vad man ska ha svarta vinbär till om man inte är någon stor sylt- eller saftkonsument. När jag sen kom på hur gott det är med vinbär, både röda och svarta, och vanilj, så gav sig resten själv. Det här är ursprungligen en engelsk "pudding" som jag vänt upp och ned på och förvandlat till en pannacotta. Den uppfyller med råge de krav jag har på en dessert. Den ska vara liten, god och kunna göras helt klar i förväg!

Vanilj- och vinbärspannacotta 4 portioner
4 gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 dl matlagningsyoghurt
0,75 dl strösocker
1 vaniljstång, snittad och urskrapad eller två tsk vaniljsocker

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädden med vaniljstången och skrapet. Ta den från värmen och låt stå och dra en liten stund. Ta upp vaniljstången.
Krama ur gelatinbladen och rör ned dem i grädden. Blanda i sockret och yoghurten. Rör tills sockret har löst sig. Slå upp i portionsglas och ställ in dem i kylen minst fyra timmar.

Vinbärsgelé
4 dl stark svartvinbärssaft (späd koncentrerad saft med lika mycket vatten)
3 blad gelatin

Blötlägg gelatinet. Värm saften. Krama ur gelatinet och blanda med saften. Låt svalna lite. Häll geléet försiktigt över den stelnade pannacottan.
Ställ i kylen minst ett par timmar till.

Det där lät ju lite jobbigt, men så vist är det ordnat att det är inlagt gott om vilopauser i allt detta. T.ex behöver man inte stå och titta på brödet medan det jäser, ingen av gångerna, inte heller medan det gräddas. Och man kan inte stå och titta på pannacottan medan den stelnar, för ännu har vi inte fått kylskåp med fönster på. Som tur är kanske...

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera