onsdag 27 januari 2010

Cirkel i cyberspace..

Det stora studieförbundet har blivit modernt och skippat katalogen. Nu ska presumtiva cirkeldeltagare lockas via hemsidan och små radannonser i lokalpressen. Så nu sitter jag här med en halvfull kurs i medelhavsmat och inte en själ i italiensk mat. Trist! Men kan de så kan jag. Umgås via nätet mina vänner, och blir ni sugna på lite praktik så hör av er, så kanske vi får ihop en cirkel.
Under tiden tröstar vi oss med en soppa som är rena rama förkylningsmedicinen. Klickar man sen i en stor klatt pesto när man äter, så är den rena dynamiten!


Börja med att koka kycklingbuljong. Nej, det är inte krångligt! Ta en kyckling, helst en höna, men det är inte lätt att få tag på, och lägg den i en rymlig kastrull. Slå på vatten så det täcker, koka upp och skumma bort grofset som lägger sig på ytan.Släng i de grönsaker som ligger och skräpar längst ned i kylen - lök, vitlök, morot, selleri m.m. skuret i småbitar.En msk salt. Några persiljestjälkar och några kvistar timjan om du har. En snutt chili blir också gott. Ta det du har, huvudsaken är faktiskt pullan och vattnet! Låt nu det här koka ca 40 minuter. Ta upp pullan och pilla bort köttet från skrovet. Sen lägger du tillbaka skrovet i kastrullen och kokar minst en timme till, gärna två.

Kycklingminestrone 4 personer
200 g kokt kycklingkött i småbitar
1,2 l kycklingbuljong
40 g rimmat sidfläsk
2 stjälkar selleri
2 morötter
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk olivolja
1,5 msk tomatpuré
1 burk vita bönor
salt o nymald svartpeppar
lite slätbladig persilja

Skär fläsk, selleri och morötter i tunna strimlor. Hacka lök och vitlök. Fräs allt i lite olja på låg värme ca 5 minuter. Slå på buljongen. Låt koka på låg värme ca 10 minuter. Tillsätt de avrunna bönorna, kycklingköttet och tomatpurén. Koka ytterligare några minuter så soppan blir genomvarm. Smaka av med salt och peppar. Lägg lite strimlad persilja på toppen och servera med pesto och ett gott bröd. Mums!

Pesto
1 kruka basilika
2 msk pinjenötter, rostade
3 klyftor vitlök, grovhackade
1,75 dl olivolja
50 g färskriven parmesan

Repa bladen av basilkan och mixa tillsammans med pinjenötterna och vitlöken. Blanda i oljan och osten växelvis. Klart! Varför köpa färdig? Det där gick ju fort.

3 kommentarer:

  1. Jaaa! Så rätt och faktiskt så lätt att koka sin egen buljong. För alla kan göra det och det blir så mycket godare!

    Grattis till bloggen och ett föredömligt första inlägg!

    SvaraRadera
  2. Blir perfekt till kvällen. Vissa dagar är sopp-dagar! Vi har en sådan i snöovädret, som fortsätter idag. Fick pulsa hem i 20 cm nysnö och oplogat plus extra påslag av drivsnö. Inte kul.

    SvaraRadera