Jag har sett recept där man tillsätter buljongtärning i koket. Det är helt onödigt, tårta på tårta skulle jag vilja påstå. Det här är ett riktigt buljongkok. Den här buljongen blir ganska fet så gör soppan i två steg. Koka först buljong och kyl den. Lyft av fettet som stelnat på ytan och gör klart soppan. Omständigt och krångligt? Nix! Man behöver inte, ska inte, stå och stirra på kastrullen i tre timmar. Ta en rejäl långpromenad, gå på bio, läs en bra bok etc.
Receptet är för tio personer, för nästa gång du blir sugen på oxsvanssoppa kanske du inte har tre, fyra timmar på dig. Eller bjud vännerna på sopplunch och de kommer att älska dig för evigt!
Oxsvanssoppa
10 portioner
Första dagen:
2 kg oxsvans i bitar
3 msk smör
2 morötter
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 bit rotselleri
3 liter vatten
1,5 msk salt
5 vit eller svartpepparkorn
1 kvist rosmarin
1 kvist timjan
2 lagerblad
några persiljestjälkar
Skala lök och rotsaker och skär i grova bitar. Bryn köttet och rotfrukterna i en stekpanna. Lägg över i en rejäl kastrull. Koka ur stekpannan med en del av vattnet. Häll det och resten av vattnet i kastrullen. Ta mer om det inte täcker köttet. Tillsätt resten av ingredienserna och koka upp hela härligheten. Koka sakta under lock.
Det är nu du ska ta långpromenaden på sådär minst tre timmar. Köttet ska ramla av benen när det är klart. Köttet på oxsvansen alltså.. Ta upp köttet ur kastrullen och pilla loss köttet. Dela det eventuellt i mindre bitar. Sila buljongen och ställ den och köttet kallt.
Nästa dag:
Lyft bort fettet från buljongen och koka upp den. Sen slänger du i köttet och:
2 morötter, skalade och slantade
1 palsternacka, skalad och skuren i bitar
1 bit selleri, skalad och i bitar
1 purjolök, noga sköljd och fint skuren
3 msk tomatpuré
Koka ca tio minuter eller tills rotsakerna känns mjuka. De ska inte vara "al dente".
Smaka av med salt, peppar och en rejäl slurk torr sherry. Avsluta med finhackad persilja.
Knäckebröd med västerbottensost är vansinnigt gott till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar