måndag 31 januari 2011

Fredagsmys


Låt dig inte luras av rubriken, det blir inte tacos! Det blir mys som jag vill ha det och något av det mysigaste och godaste jag vet är risotto.
Den som såg första uttagningen till Sveriges Mästerkock, kunde ju lätt få uppfattningen att det är väldigt svårt att få till en god sådan. En av de tävlande gick, säkert välförtjänt, vidare tack vare sin goda Karl-Johan-risotto. I tävlingssammanhang måste det vara knepigt att få till den rätta krämigheten och tuggmotståndet vid exakt rätt tidpunkt.
Hemma är en bra regel som gäller all sorts mat, att det är bättre att låta gästerna vänta på maten än tvärtom. För en tid sedan glömde jag det och tog inte med i beräkningen att det kan ta tid att natta barn som sover på ett nytt ställe för första gången. Det blev en minst sagt grötig risotto!
Konsten att få till en god risotto är att röra flitigt, smaka ofta och ta bort den från värmen direkt den känns lagom al dente och krämig.
Vårt fredagsmys blev en sparrisrisotto, och nu hojtar matpolisen "Sparris i januari??", men den minnesgoda bloggläsaren kommer säkert ihåg, att jag frös in vit sparris i maj och nu åkte den sista. Använd gärna fryst grön sparris eller vänta till sparrissäsongen om du är så kinkig.
Den riktigt nördige väntar till säsong, köper grön sparris, bryter av nedersta träiga bitarna och kokar sparrisbuljong på dem.


Sparrisrisotto med lax- och skaldjursspett
4 personer
½ gul lök, finhackad
2 msk olivolja
3 dl arborio- eller carnaroliris
2 dl vitt torrt vin
ca 1 liter kycklingbuljong eller sparrisbuljong
2 dl färskriven parmesan
salt och svartpeppar
25 g smör + 2 msk
ca 200 g grön och/eller vit (förvälld) sparris, skuren i cm-långa bitar


Värm buljongen och håll den varm. Fräs löken mjuk, men absolut inte brynt, i olivolja i en tjockbottnad gryta eller kastrull. Tillsätt riset och och låt det bli blankt och lite genomskinligt. Häll i vinet och låt det koka in. Ha låg värme hela tiden. Tillsätt buljongen lite i taget och rör om ofta. Risotton ska vara krämig, nästan rinnig i konsistensen och riset ska ha en liten kärna tuggmotstånd. Det tar ca 20 minuter, men kolla ofta mot slutet. Rör i smöret och parmesanosten.
Fräs sparrisen hastigt i ett par msk brynt smör och vänd ner dem i risotton. Servera med spetten:

200 g lax i tärningar stora som musslorna
8 st pilgrimsmusslor
8 st scampi, ekologiska
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ dl olivolja
1 msk citronsaft
2 msk hackad bladpersilja
salt och peppar
4 st grillspett, blötlagda om du grillar spetten

Varva lax, musslor och scampi på spetten. Blanda marinad av olivolja, vitlök, citronsaft, persilja, salt och peppar. Häll marinaden över spetten och vänd runt. Låt dra ca 30 minuter eller så. Grilla eller halstra snabbt, ca 30 sekunder på var sida. Servera bums!
Det fick bli en extra lång promenad på lördagen...

2 kommentarer:

  1. Jaha, nu blev man ju inte det minsta sugen ;D
    Är ju faktiskt ledig till helgen, det är ju alltid värt att fira!
    Kram Mimmi

    SvaraRadera
  2. Nu ser jag att jag glömde den hackade vitlöksklyftan i marinaden! Den gör inte det hela sämre! Ändrar det nu.
    Mimmi - njut av lediga helgen!! Kram!

    SvaraRadera