fredag 31 december 2010

Gott Nytt Matår!


Årets sista dag och årets sista inlägg. Det har inte blivit många sådana i december, beroende på en lååång och envis förkylning som slog ut smaklökar och experimentlusta. Nej då, aptiten var det aldrig något problem med, men längtan stod mest till gammalt och beprövat. Inte mycket att skriva om med andra ord.

Jag tänkte försöka lägga upp ett bildgalleri från mina matlagningskurser och i jakten på bilder hittade jag några trevliga aptitretare, som kanske kan hjälpa någon som kört fast inför kvällen?

Hur det går med bildgalleriet visar sig. Nu tar vi recepten..

Sillcocktail i glas 8 st som förrätt 16 st på buffé

8 eller 16 cocktailglas
8 msk (1,2dl) gräddfil
8 bitar inlagd sill
8 små kokta potatisar, tärnade
8 msk valfri rom
4 hårdkokta ägg, hackade
strimlad rödlök och gräslök

Bottna glasen med potatistärningar. Lägg på ägghacket, sillbiten (eventuellt halverad) och gräddfilen. Toppa med rom och lök.
Enklare kan det knappast bli och ingredienserna har man ofta hemma.

Nästa lilla gobit däremot kanske kräver en tur till affären. Normalt är jag inte mycket för crossover men mango och rökt renstek är ett undantag. Det är gott!

Snitt med renstek och mango 26 st

13 skivor formfranska
mjukt smör
400 g färskost
½ tub pepparrot
1 dl vispgrädde
½ påse fryst mango, tinad och finhackad
100 g rökt renstek, finhackad

Dekoration:
13 skivor rökt renstek, halverade
salladsblad, gärna frissé
persilja

Vispa grädden hårt och blanda med resten av ingredienserna. Ställ kallt minst 30 minuter. Kantskär brödet och dela skivorna i två trekanter. Bred dem med smör och lägg på sallad.
Forma valnötsstora kulor av rensteksröran med hjälp av två dessertskedar.
Lägg en kula på varje brödbit, sno ihop enhalv rensteksskiva till en liten ros och toppa snitten med rosen och en liten persiljekvist.
Gott Nytt År!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar